Vegetarian rimeaza cu martian? :)

27, octombrie, 2008 at 11:54 pm Lasă un comentariu

Emisiunea se asculta direct de pe site-ul www.stillradio.com , martea, de la 20 la 22.

*

Am sa incep emisiunea din aceasta saptamana cu o replica pe care am gasit-o pe un forum de discutie despre a fi sau a nu fi vegetarian. Iata ce scrie omul, din propria sa experienta:

Eu am fost vegetarian aproape 5 ani de zile am crezut toate prostiile pe care mi le-au servit altii orbeste, fara sa cercetez prea mult. Pana cand am observat ca sanatatea mea nu se imbunatatea, oboseala quasi permanenta fizica si mentala, mai ales mentala, scaderea acuitatii vizuale, etc. In plus am inceput sa ma interesez in amanunt cum e cu teoria „sa nu mananci grasimi animale ca faci colesterol”.

Deasemeni , daca esti vegetarian creste consumul (pentru ca trebuie sa mananci ceva) de faina alba, a margarinei (ca te feresti de unt), a uleiurilor vegetale rafinate ( sa nu iei „colesterol”), a soia ( sa inlocuiesti carnea) s.a.m.d.
Si asa ajungem la o hrana integral procesata(in interesul cui?), nemaizicand de e-uri. Stramosii si mai recent bunicii nostri (cei mai tineri n-au apucat bunici de 90 de ani) traiau aproape numai cu carne si grasimi animale si nu stiau de carii , boli de inima si cancer.

Eschimosii traiau numai cu carne si grasime animala (pentru ca la ei nu cresc meri,pe zapada) si nu stiau de carii si boli cardiovasculare.
Triburile Massai din Kenya ,Africa, traiesc numai cu carne,lapte si grasimi animale,fara vegetale si nu sufera de nimic.
Elvetienii care traiesc in mod traditional in Alpi au deasemeni o dieta bazata exclusiv de carne si au o longevitate remarcabila.
Japonezii desemeni vestiti pentru dieta bazata in special pe produse din peste si animale marine.

Si iata ce spune Pitagora si scoala sa:

Pitagora considera ca a fi vegetarian este conditia esentiala pentru o convietuire armonioasa, prin abstinenta de la orice fel de carne. Termenul provine din cuvantul latinesc „vegetus” care inseamna „proaspat, sanatos si activ”.

Pe cine credem, pe omul zilelor noastre, care traieste anihilat de e-uri si o lume plastifiata sau pe marele filosof al Antichitatii? Pe yoghini care afirma ca a nu manca deloc carne este o conditie necesara – dar nu suficienta 🙂 – pe calea drumului catre spiritualitate? Sau pe crestinii ortodocsi care… sunt vegetarieni convinsi cateva luni bune pe an? Si de aici imi trece prin minte ideea: oare bunicii si strabunicii nostri, care au trait si pana la 90 de ani, tinand post de cel putin doua ori pe an, s-au gandit vreodata ca ei de fapt au fost jumatate din viata, vegetarieni convinsi?

***

Un vegetarian isi construieste o dieta in care introduce doar cereale, leguminoase, nuci, alune, seminte, fructe, cu sau fara produse lactate si oua. Un vegetarian nu mananca nici un fel de carne, fie ea de peste, pasare, vanat,  crustaceu, molusca.

Asadar, conceptul de vegetarianism se subscrie unei diete compuse din mancaruri pe baza de plante, suplimentata de unii cu oua si / sau produse lactate. In 1847, participantii la primul miting al Societatii Vegetariene din Anglia au ajuns la concluzia ca un vegetarian este o persoana care refuza sa consume orice fel de carne. Ce inseamna in prezent „a fi vegetarian” si cat de mult s-a diversificat tipologia termenului, daca este sanatos sau nu sa fii vegetarian sunt cateva dintre subiectele pe care le vom trata.
***
Unii spun ca e o moda a fi vegetarian sau lacto-vegetarian, altii spun ca moda aceasta vine din timpuri stravechi, altii ca si Iisus Christos a fost vegetarian si a propovaduit de fapt acest stil de viata si … completez… cele care deriva din neconsumarea carnii : adica bunatatea, blandetea, echilibrul emotional si psihic… Ganditi-va : carnea contine hormoni, contine substante cu rol iritant pentru creier. Marii consumatori de carne sunt marii razboinici, marii luptatori. N-ai sa vezi un luptator consumand… un mar! 🙂 Si n-ai sa vezi vreun sfant sau un calugar sau o maica Tereza infruptandu-se dintr-o pulpa de pui sau dintr-un ciolan de vitel!
Ei, bine, veti spune ca in carne, in ficat, se gasesc aminoacizii esentiali, fara de care organismul uman nu poate trai timp indelungat. Am sa va replic : acesti aminoacizi se gasesc in totalitate  in … polenul de albine!
Va astept la emisiune sa discutam despre toate aceste lucruri, sa aflam impreuna raspunsuri la intrebari si intrebari din raspunsuri… Asa ca, vegetarian sau martian? tu ce alegi sa fii? 🙂

Entry filed under: Despre emisiuni.

O emisiune cu… probleme! Despre negativul unei galaxii… de simptome si nu numai…

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Comentarii recente

nastea la Medicina si poezie
okazii la Anunturi
Crastescu Bianca la O emisiune cu… prob…
Crastescu Bianca la O emisiune cu… prob…
BALANESCU SIMONA la Tinerete fara batranete sau vi…

Categorii

octombrie 2008
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Câţi au luat pulsul

  • 8.216 hits

Puls counter

var sc_project=3937082; var sc_invisible=1; var sc_partition=47; var sc_click_stat=1; var sc_security="f9787fb3";
free webpage counters